Tiroid Biyopsisi
Tiroid biyopsisi nedir?
Tiroid bezi içerisinde yer alan nodüllerden ince enjektör iğnesiyle hücre alma işlemine denir. Diğer isimleri tiroid ince iğne biyopsisi, ince iğne aspirasyon biyopsisi, İİAB, TİAB, tiroid iğne biyopsisi, tiroid biyopsi olarak sayılabilir.
Tiroid biyopsisi yapılışı nasıldır?
Hasta sırt üstü yatar, biyopsi yapılacak bölgeye lokal anestezik krem sürülür. Ultrason eşliğinde iğnenin nereden örnek aldığı görülerek tiroid biyopsisi yapılmaktadır.
Tiroid biyopsisi öncesi hazırlık gerekir mi?
Eğer hasta aspirin ve benzeri kan sulandırıcılar kullanıyorsa bu tip ilaçlar ortalama 1 hafta öncesinden kesilir. Ancak bu ilaç kesme işlemi doktor gözetiminde olmalıdır.
Tiroid biyopsisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Özel olarak dikkat edilmesi gereken bir şey yoktur.
Tiroid biyopsisi sırasında ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir?
Tecrübeli ellerde tiroid biyopsisi sırasında herhangi bir sorun çıkmaz. Ancak o bölgede hafif bir morarma ya da tiroid biyopsisi bölgesine kanama söz konusu değildir. Bu yan etkiler önemli değildir.
Tiroid biyopsisi kim tarafından yapılmalıdır?
Tiroid biyopsisi Radyoloji uzmanları tarafından ultrason rehberliğinde yapılmalıdır.
Tiroid biyopsisi sırasında başka doktor bulunmalı mıdır?
Tiroid biyopsisi sırasında odada biyopsiyi mikroskop altında inceleyecek olan Patoloji uzmanının da bulunması en iyi ve hızlı sonuç almak için gerekir.
Tiroid biyopsisi sırasında patoloji uzmanı ne yapar?
Tiroid biyopsisi sırasında patoloji uzmanı alınan hücre örneklerini hemen hızlı bir işleme tabi tutarak, nodülden alınan örneğin yeterli olup olmadığına bakmalıdır. Hücre yeterli değilse hemen o anda biyopsi tekrar edilir. Böylece zaman kaybı olmaz. Nodülden alınan hücrelerin kanser hücresi olup olmadığı ise aynı gün ya da ertesi gün yapılan detaylı mikroskobik