Hepatobiliyer Sistem Ultrasonografisi – Ultrasonu – USG
Hepatobiliyer sistem, karaciğer, safra kesesi, dalak ve pankreası ifade etmek için kullanılır. Bu tetkikte incelenecek organlar karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalaktır. Sindirim sistemi organları içerdikleri hava/gaz nedeniyle genel olarak ultrasonografiyle değerlendirmeye çok uygun organlar değildir ancak yine de bazı hastalıklar hakkında bilgiler elde edilebilir.
Karaciğerde kanser, siroz gibi çeşitli hastalıklar ile ilgili ipuçları aranır. Ayrıca toplumumuzda oldukça sık görülen karaciğer yağlanmasının varsa şiddetine bakılır. Başka birçok organ hastalığıyla ilgili olabilecek karaciğer bulguları araştırılır. Karaciğerde kist/kitle var mı, varsa kötü huylu olma ihtimali nedir? Bu gibi sorulara cevap verilir. Karaciğer kistleri varsa tipi belirlenir.
Safra kesesi ultrasonografi ile çok iyi görüntülenir. Safra kesesi taşları, safra çamuru, safra kesesi iltihabı gibi hastalıklar hakkında bilgi edinilir. Ayrıca ender de olsa safra kesesi tümörleri görülebilir.
Pankreas, ultrasonografide tümüyle gözükmez çünkü bir kısmı midenin arkasında yer almaktadır. Pankreas baş ve gövde kesimi değerlendirilir. Pankreas iltihabına işaret eden bulgular, pankreas kitlesi araştırılır, pankreas hastalıkları hakkında bilgiler edinilir.
Dalağın büyüklüğüne bakılır, eğer büyük ise ne kadar büyük olduğu ve dalak büyümesine yol açabilecek birçok hastalıkla ilgili bulgular araştırılır.
İyi yapılmış bir hepatobiliyer sistem ultrasonografi incelemesi 15-30 dakikadan az sürmemelidir.
Tüm ultrasonografi ve renkli Doppler ultrasonografi tetkikleri kişilerin yaşamını etkileyebilecek tetkiklerdir. Tetkikinizi yaptırırken bunu göz önünde bulundurunuz.