Batın/Abdomen Ultrasonografisi – Ultrasonu – USG
Abdomen ultrasonografisi de denir. Tüm batın, üst batın, alt batın, hepatobilier, renal, üriner sistem ultrasonografisi gibi çeşitli tetkikler istenmiş olabilir.
Tüm Batın/Abdomen Ultrasonografisinde karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak, her iki böbrek, mesane ve üreme organları
Üst Batın Ultrasonografisinde karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak, her iki böbrek
Alt Batın Ultrasonografisinde mesane ve üreme organları
Hepatobilier Ultrasonografide karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak
Üriner Sistem Ultrasonografisinde her iki böbrek, mesane ve üreme organları incelenir.
Radyoloji uzmanı her ne istenmiş olursa olsun batın ultrasonografisini tüm batın olarak yapmakla yükümlüdür. Üst batın ultrasonografisi istendi diye hastanın mesanesine bakmamak olmaz. Ya da renal ultrasonografi istendi diye hastanın karaciğerine bakmamak olmaz. Yeterli miktarda zaman ayrılmalıdır. Bir tüm batın ultrasonografi incelemesi 15 dakikadan az sürmemelidir.
Hastanın tetkik esnasında mümkünse aç olması tercih edilir. Ayrıca mesanede bir miktar idrar bulunması uygun olacaktır. Tetkikin mutlaka aç karnına ve idrara sıkışık olarak yapılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bazı durumlarda özellikle tetkik esnasında sindirim sisteminde çok gaz varsa ya da safra kesesi kasılı ise 8 saatlik açlık sonrası tetkikin tekrarlanması gerekebilir.
Tüm ultrasonografik tetkikler özenle, gerekli vakit ayrılarak yapılmalıdır. Günde en az 50 hasta bakılan bir merkezde kaliteli ultrasonografi tetkiki yapılması oldukça düşük ihtimaldir.