+90 553 889 33 03 bakirkoyrenkliultrason@gmail.com
Zeytinlik Mh. Fişekhane Cd. Sporcu Sk. No:1 Kat 2 Bakırköy Çalışma Saatleri

 

Tiroid Kanserinin Nedeni Biliniyor mu?

Tiroid kanseri risk faktörleri” başlıklı yazıda da bahsedildiği gibi bu kanser çeşidi birkaç genetik durum ile ilgilidir. Fakat kesin nedenleri tam olarak bilinememektedir. Kabaca bilinen şey DNA’da meydana gelen belirli değişiklikler tiroid hücresini kanserli hale dönüştürebilmektedir. Bildiğimiz üzere DNA bütün hücrelerimizde var olan ve hücrenin işleyiş görevlerini veren, genlerin oluşmasını sağlayan kimyasal maddeye denir. Anne-babamıza benzeme sebebimiz de yine DNA ana kaynaklarımızın onlar olmasıdır. DNA görüntüden çok daha fazla etkiye sahiptir. Nitekim bazı hastalıkları ve hatta bazı kanser hücreleri geliştirip geliştiremeyeceğimiz de DNA ile ilgilidir.

Hücrelerimizin ne zaman ve nasıl bölünüp öleceği hakkında talimatlar veren bazı genlerimiz vardır. Hücrelerimizin büyüme ve bölünmesini yöneten ya da gereğinden fazla yaşamasına neden olabilecek bilgileri içeren genlere de onkogen adı verilir. Kanserler ise onkogenleri açan tümör supressor genleri kapatan DNA değişiklikleri sonucunda oluşmaktadır.

Kanserlerin çoğu genetik yolla değil bireyin hayatı boyunca oluşan özel DNA değişiklikleriyle oluşmaktadır. (Sigara içmek, radyasyon ve çevresel etkiler gibi)

Papiller Tiroid Kanseri

Bu kanserde birkaç DNA değişikliği izlenmiştir. Birçoğunda RET geninin belirli bazı bölümlerinde değişiklikler olmuştur. Bu değişikliğe PTC onkogeni denmektedir ve papiller tiroid kanseri hastalarının %10-30 unda tespit edilebilir. Tiroid kanserlerinin çocuklarda görülmesi radyasyonla ilgili olsun yada olmasın büyük bir yüzdeyi kapsamaktadır. RET geni değişikliği genelde kişisel olarak oluşmaktadır. Bu değişiklik sadece kanser hücrelerinde vardır ve çocuklara geçmemektedir.

BRAF adı verilen gen bazı tiroid kanserlerinde değişime uğramış bir şekilde karşımıza çıkar. Tiroid kanserlerinin çocuklardaki şeklinde ya da radyasyona maruz kalmakla ilişkili tiroid kanserlerinde bu değişim daha nadir görülür.  BRAF değişimi ile ilgili tiroid kanserleri daha hızlı büyür ve yayılır.

BRAF ve RET/PTC mutasyonunun hücrenin büyümesi ve bölünmesiyle alakalı olduğu düşünülmektedir. Bu iki değişimin de aynı papiller kanserde bulunması çok nadirdir. Yapılan tiroid biyopsilerinin bu gen değişimleri için incelenmesi istenebilir. Bu şekilde kanser teşhisi daha rahat konulabilmekte ve hastalığın gidişatı hakkında daha iyi bilgi verilebilmektedir.

NTRK1 ve MET genlerinde olan değişiklikler tiroid kanserleriyle ilişkilendirilebilir fakat bu değişiklikler diğerlerine oranla daha nadir karşımıza çıkmaktadır.

Foliküler Tiroid Kanseri

RAS onkogeninde meydana gelen değişklikler bazı foliküler kanserlerde tespit edilmiştir.

Anaplastik Tiroid Kanseri

Bu kanser tipinde yukarda bahsedilen mutasyonlar ve sıklıkla eşlik eden TP53 tümör supressör gen ve CTNNB1 onkogen değişiklikleri bulunmaktadır.

Medüller Tiroid Kanseri

Bu vakalarda RET geninde oluşan mutasyonlar, papiller kanser hastalarından daha farklıdır. Ret geni değişiklikleri MTC nin kalıtsal tipindki bütün hastalarda ve sporadik tipte de %10 gibi oranda mevcuttur. Değişikliğin sadece kanserli hücre olduğu bazı sporadik MTC olguları da vardır. Genetik MTC ve MEN2 sendromunda bu değişim kalıtsal yolla alınmış olup kişinin tüm hücrelerinde var olmaktadır. Böyle bir değişimin olup olmadığı kan testiyle belirlenebilmektedir.

Genetik olarak RET değişimi olan bireylerde RET genindeki değişim genellikle gen çiftinin birinde bulunur. RET değişimine uğramış bireylerde çocuklarına aktarılma ihtimali %50 civarındadır.