+90 553 889 33 03 bakirkoyrenkliultrason@gmail.com
Zeytinlik Mh. Fişekhane Cd. Sporcu Sk. No:1 Kat 2 Bakırköy Çalışma Saatleri

Hipertiroidi Risk Faktörleri

Graves Hastalığı, Toksik adenom, Plummer hastalığı ve tiroiditler hipertiroidiye neden olabilirler

Tiroid bezi boyunda adem elması denilen kıkırdağın hemen altında yer alan kelebek şeklinde bir organdır Ağırlığı 15-20 gram civarında olsa da genel sağlığımız üzerinde etkileri oldukça büyüktür Metabolizma üzerine bir çok etkisi bulunur.

Tiroid bezi esasen iki ana hormon üretir. Bunlar tiroksin (T4) ve triiyodotrioksin(T3) dür Bu hormonlar vücudumuzdaki tüm hücrelere etki etmektedir. Vücudumuzun yağ ve şekerleri ne ölçüde kıullanacağını düzenlerler, vücut ısısını düzenlemeye yardım ederler, kalp hızını etkilerler, protein üretiminin düzenlemesini etkilerler Tiroid bezinde ayrıca kalsitonin adı verilen ve kalsiyum düzeyleri ile ilişkili bir hormon da üretilir.

Tiroid bezi nasıl çalışıyor?

Salgılanacak T4 ve T3 miktarı beyinde yer alan hipofiz ve hipotalamus adı verilen bölgelerin dolaylı yoldan kontrolü altındadır Hipotalamus aynı zamanda vücudumuzun termometresi gibi çalışır.

Hipotalamustan bir sinyal gönderilerek hipofiz bezinden TSH adı verilen tiroid bezini çalıştıran hormon salgılanması sağlanır Salgılanacak olan TSH miktarı kanda dolaşmakta olan T4 ve T3 tarafından belirlenir. Kanda bu hormonlar düşük seviyede ise daha çok TSH salgılanacaktır  Hormonlar fazla ise TSH miktarı düşecektir. Sonuç olarak tiroid bezi salgılayacağı hormon miktarını TSH aracılığıyla yine kendisi ayarlamaktadır. Tiroid bezi hastalanırsa ve normalden çok hormon salgılarsa kan TSH seviyeleri düşecek, aksi durumda da TSH seviyeleri artacaktır

Tiroksin (T4) seviyelerinde artışın nedenleri

Normalde tiroid bezi gerektiği kadar hormon salgılayan bir organdır. Bazen T4 miktarında belirgin artış meydana gelir Bunun nedenleri:

Graves Hastalığı: Hipertiroidinin en sık nedenidir. Otoimmün bir hastalıktır. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi tiroid bezinin normalden çok çalışmasına neden olan antikorlar üretmektedir Normalde bağışıklık sistemi antikorları virüs ve mikroplarla savaşmakta kullanmaktadır.  Graves hastalığında ise antikorlar bir hata sonucu tiroid bezine ve bazen de gözün arkasında ki dokulara saldırmaktadır. Bazen de bu saldırı deriye de olabilmektedir  Bilim adamları Graves hastalığına tam olarak neden olan etkeni bilememektedirler ancak ailesel yatkınlık açık olarak vardır. Birçok faktörün bir arada etki ettiği düşünülmektedir.

Hiperfonksiyone Tiroid Nodülleri (Toksik adenom, toksik multinodüler guatr, Plummer hastalığı)

Bu tip hipertiroidi, tiroid bezinde bir ya da birden çok adenomun aşırı hormon üretmesine bağlı oluşur  Adenom kendini normal tiroid dokusundan bir kapsülle ayırmış, nodül şeklinde, kanser olmayan şişliklere verilen isimdir. Tüm adenomlar aşırı hormon üretmemektedirler. Bazı nodüllerin neden bu şekilde hormon üretmeye başladığı çok net olarak bilinmemektedir

Tiroiditler

Bazen tiroid bezi bilinmeyen bir sebeple iltihaplı hale gelebilir. Bu iltihap virüs ya da bakteri ile meydana gelmemektedir Tiroid bezinin mikrobik iltihabı çok ender görülen bir durumdur. İltihabi durum tiroid bezinde depolanmış olan tiroid hormonlarının kontrolsüz şekilde kana karışmasına neden olur Subakut granulomatoz tiroidit denilen ender bir tiroidit çeşidi boyunda belirgin ağrıya neden olmaktadır. Diğer tipler Haşimato tiroiditi, ağrısız tiroidit ve gebelik sonrasında görülebilen post-partum tiroidittir