+90 553 889 33 03 bakirkoyrenkliultrason@gmail.com
Zeytinlik Mh. Fişekhane Cd. Sporcu Sk. No:1 Kat 2 Bakırköy Çalışma Saatleri

Kalça Ultrasonografisi-Ultrasonu-USG

Doğumsal kalça çıkığı (DKÇ) ya da bilimsel adıyla gelişimsel kalça displazisi (GKD) yaklaşık 100 canlı doğumdan birinde görülebilen, meydana gelmesinde yapısal, mekanik ve kalıtsal faktörlerin rol oynadığı bir durumdur.

Kalça çıkığının tanısı ve tedavisi ne kadar erken yapılabilirse yürüme çağına gelince fark edilecek bir GKD ve sonrasında yapılacak tedavi sonucunda kalabilecek zararlardan o derece kaçınılır. Kalça ultrasonografisi deneyim isteyen bir incelemedir.

Her yenidoğan 1 aylık olduğunda önce kalça muayenesi olmalı ve ardından deneyimli bir radyolog tarafından ultrasonografiyle değerlendirilmelidir. Ayrıca takip edilmesi gereken bulgular varlığında en önemli araç ultrasonografidir. Erken yakalanan kalça çıkıklarının tedavisinde de ultrasonografiyle takip yapılmaktadır.

Ultrasonografide sadece açıları ölçmek yeterli değildir.

En sık karşılaştığımız durum günde en az 50 hasta bakılan hastane ve merkezlerde bu tetkike yeteri kadar vakit ayrılmadığı ve gereksiz yere düşük açılar yazılarak hastaların kontrole çağrıldığıdır.

Kalça ultrasonografisi sadece açılarla değerlendirilmez, açı ölçümleriyle birlikte kalçanın genel görünümü, kemiklerin gelişmesi, hareketli olarak yapılan muayenede kalçanın özellikleri incelenmelidir. Tetkiki yapan Radyoloji uzmanı olmalıdır ve kalça çıkığının ne olduğunu, tedavisinde neler yapıldığını, kalça gelişimini ve kalça muayenesini bilmelidir. Ultrasonografik inceleme yaparken aynı zamanda el ile muayene de yapabilmelidir. Çünkü kalça çıkığında erken tanı çok önemlidir.

İyi yapılmış bir kalça ultrasonografisi en az 15 dakika sürmeli ve tetkikinizi yapan Radyoloji uzmanı da el ile kalça muayenesi yapmalıdır.  Tetkikinizi yaptırırken bunu göz ardı etmeyiniz.